Arabam kaç yakar, litre başına veya kilometre başına benzin/ mazot yakıt tüketimim ne olur kısacası yakıt hesaplama sını nasıl yaparım diye belli dönemlerde merak ediyoruz ve bu hesaplamanın Nasıl yapılacağına kafa yoruyoruz.

En basit Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arabanın yakıt deposunu fulleyin ve arabanın Km sayacının gösterdiği rakamı bir yere yazın. Belirli bir Km yol gidin. Örneğin benzin simgesinde üstteki çeyrek bitene kadar gidin.

Sonra bir benzinciye girip depoyu fulleyin. Km sayacında yazan rakamı ilk fullediğiniz rakamdan çıkarın ve 2. Kez depoyu fullediğiniz sırada yakıta verdiğiniz ücreti bir yere kaydedin.

2. Kez alınan Yakıt Fiyatı ÷ KM farkı = KM başı aracınızın ne kadar yaktığı

Işte en doğru şekilde arabanızın ne kadar yaktığını böyle ölçebilirsiniz.

Litre fiyatı ile Yakıt Tüketim Maliyeti

Üstteki basit formül dışında litre fiyatı ile yakıt hesaplama da yapabilirsiniz. Aracınızdaki aşağıdaki resimdeki gibi tüketim miktarı yazıyorsa Güncel Akaryakıt fiyatını öğrenerek bu işlemi yapabiliriz.

yakıt tüketimi hesaplama

Aracınıza aldığınız Akaryakıt’ın litre başına ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorsanız. Güncel Akaryakıt Fiyatlarına Buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı yazdığım sırada İstanbul Anadolu Yakasında Benzin Litre fiyatı 7,06 tl olarak yukarıdaki linkte verilmekteydi. Bende bu örnekte yakıt tüketim maliyeti hesabı yaparken Benzin Litre fiyatını 7,06 tl olarak alıyorum.

Resimdeki 7.3 Litre / 100 km ifadesi aracın 100 km de 7.3 litre yaktığını söyler. Biz işlemimizi şöyle yapacağız.

Km başına kaç Litre Yakar?

7.3 Litre / 100 km = 0,073 litre

1 km de 0,073 litre yakar.

0,073 litre x 7,06 tl = 0,515 kuruş

Yani bu araç km de 0,51 – 0,52 kuruş arasında yakmaktadır.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

  • Lastik basıncı
  • Motor yağı bakımı
  • Doğru viteste araç kullanımı
  • Sabit hız
  • Doğru yakıt kullanımı
  • Klima kullanımı
  • Gereksiz yük taşıma

Yukarıda saydığımız faktörlere dikkat ederek aracınızın yakıt tüketimini azaltmanız mümkündür. Yakıt tüketiminizin ne kadar olduğunu ise kilometre (km) başına yakıt harcamanız, alacağınız yakıtla gideceğiniz mesafe olarak hesaplayabilirsiniz.

Akaryakıt ve Yakıt Hesaplama ile ilgili yazılar için Akaryakıt etiketi altındaki konuları takip edebilirsiniz.