Tork gücü, arabalar hakkında konuşurken karşımıza çıkan bir özellik. Tork, genelde beygir gücü ile karıştırılmakta ama tork ile beygir gücü aynı şeyler değiller. Arabalardaki tork gücü nedir ilk önce bu sorunun cevabını bulalım ve farklarına değinelim.

Tork Nedir?

Tork, döndürme kuvveti anlamına gelir. Detaylandırmak gerekirse aracın motorunda bulunan krank milinin bir dakika içinde yaptığı dönüş sayısıdır. Dönüşlerin çok veya az olması, aracın hızını ve çekiş gücünü belirler.

Tork, motorun dönme kuvvetinin tekerlekleri itme kuvvetine dönüştürülmesini sağlar. Yani aracın çekiş gücü ve özellikle yokuş yukarı çıkarken gösterdiği performans, torkunun iyi olması ile mümkün olur.

Dizel Motorların Tork Gücü Benzinli Modellerden daha mı yüksek?

Dizel arabalardaki motorların piston kolları benzinli arabalara göre daha uzundur. Uzun kollar da daha yüksek dönüş kuvveti uygulayacağından dizel motorların tork gücü daha fazladır. Bu, aynı zamanda yakıt tüketimini de azaltır.

Beygir Gücü Nedir?

İngilizcesi Horse Power (HP) olan beygir gücü, 75 kg ağırlığındaki arabanın, 1 saniyede 1 metre hareket ettirilmesi için ihtiyaç duyduğu güç miktarıdır.

1 beygir gücü Atın 1 saniyede 1 metre ileriye taşıdığı güç miktarı 50 kg’dır. Fakat arabalarda beygir gücü, mühendisler tarafından 75 kg olarak belirlenmiştir.

Beygir gücü ifadesi, ilk olarak James Watt tarafından kullanılmıştır. İnsanlar bu makinelerin gücünü sorduğunda herkesin bildiği güç miktarı ile karşılaştırma yapması gerekiyordu. Bunu da en basit şekliyle atların gücüyle kıyaslama yaparak buldu.

Tork Gücü ile Beygir Gücü Arasındaki Fark Nedir?

Tork gücü, çekiş kuvveti ile ilgiliyken, beygir gücü ise daha çok hız ile ilgilidir. Yani gücün kullanılacağı ihtiyaçlar farklıdır, temel ayrım budur. Tork gücünün hızla bir ilgisi yoktur. İşte beygir ve tork farkı budur.

Arabanız hareket halindeyken araca uygulanan beygir ve tork gücünü nasıl anlarsınız?

Beygir gücü hızla ilgili olduğundan hız göstergesine bakmanız gerekir. Tork gücünü öğrenmek için ise devir göstergesine bakmalısınız. Arabanız ne kadar az devirde ne kadar yüksek hıza çıkıyorsa tork gücü o kadar fazladır.