Metrekare hesaplama, odaların ölçümünden evdeki eşyaların kapladıkları alana kadar pek çok alanda işimize yarayan ve hayatımızı kolaylaştıran bir ihtiyaçtır.

Ölçülerini bildiğiniz mekanların alan hesaplamalarını kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Mesela bir masa almak istediniz ve masanın odada ne kadar yer kaplayacağını hesaplamak istiyorsanız, metrekare hesabı yapmak gerekir. Metrekare’nin kısaltması m2 dir.

M2 hesaplama formülü nedir?

Metrekare hesaplarken ürünün metre veya santimetre olan en ve boy’unu çarparız. Yani metrekare hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.

En x Boy = Metrekare

Eğer ölçmek istediğiniz obje yuvarlaksa formül değişiklik gösterir ve yuvarlak olan objenin çapının kendisiyle çarpılmasından bulunur.

Obje Çapı x Obje Çapı = Metrekare

Metrekare hesaplama nasıl yapılır?

Metrekare hesabı ile arazi ölçülebilse de daha çok yaşadığımız alanları ve alanın içindeki eşya ve objelerin kapladığı alanı hesaplamak için kullanılır.

Bu hesaplamayı daha iyi anlamak için bir örnekle açıklamaya çalışayım. Metrekare hesabı günlük hayatta en çok eve Halı, Kilim gibi ürünler alınacağında kullanılır.

Örneği halıyla vermemin bir nedeni de yuvarlak bir halının alanının da nasıl hesaplanacağını anlatmak içindir.

İlk halımızın Dikdörtgen bir halı olduğunu düşünelim. Halı’nın bir kenarı 1,5 metre olduğunu diğer kenarının ise 3 metre olduğunu düşünelim.

metrekare hesaplama

Halının alanını bulmak için aşağıdakini yapmamız gerekir.

1,5 metre x 3 metre = 4,5 m2 Halı

Peki bu yuvarlak bir halı olsaydı ve halının çapı 2 metre olsaydı ne yapacaktık;

2 metre x 2 metre = 4 m2 Yuvarlak Halı

Metrekare hesabının nasıl yapıldığını böylece öğrenmiş ve resimlerle pekiştirmiş olduk. Şimdi Metrekare – Alan Hesaplama konusunda başka bir soru işaretine geçelim.

Brüt – Net Metrekare Hesaplama

Brüt Metrekare genel olarak ev söz konusu olduğunda karşımıza çıkar. Brüt metrekare hesabı yapılırken duvar kalınları, merdiven ve asansör boşlukları da hesaba katılır.

Net metrekare hesabı yapılırken Brüt metrekare’den bu alanlar çıkarılarak bulur. Emlak işlerine satış ve kiralama gibi brüt metrekare yazılır veya söylenir.

Net Metrekare hesabı nasıl yapılır?

Net metrekare hesabı yapılırken evdeki bütün yaşam alanları balkon dahil hesaplanır ve toplanır.

Dikdörtgen şeklindeki odaların iki kenarı ölçülerek çarpılır ve o odanın metrekaresi bir kağıda yazılır.

Odanın Eni x Odanın Boyu = Odanın Metrekaresi

Bütün odaların ve balkonların metrekareleri bu şekilde ölçülerek yazılır ve en sonda bu alanlar toplanır.

Her odayı aynı şekilde hesapladıktan sonra size emlakçının veya ev sahibinin söylediği brüt alandan çıkarın ve brüt alan ile net alan arasındaki farkı görün.

NOT: Bazı planlarda brüt metrekare hesabının içine otoparklar ve sitedeki yeşil alanlar da eklenmiş olabilir.

Bu Hesaplama Ne İşe Yarar?

Konunun başında da değindiğim gibi odanıza alacağınız yeni bir aksesuar veya eşyanın kaplayacağı alanı görmek veya ev, arsa, tarla gibi satış veya kiralama işlemlerinde brüt alan verisine aldanmamak için gerekir.

Elinize bir metre alarak istediğiniz alanı kolayca ölçebilirsiniz.

Bu konu hakkında sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorumlar aracılığıyla bu yazı üzerinden bize sorabilirsiniz. Buradaki bilgilerde herhangi bir eksik, hata veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bunun hakkında da bize yorum yapabilirsiniz.

Hesaplama ile ilgili yazılar için Hesaplama etiketi altındaki konuları takip edebilirsiniz.