Uzunluk ölçü birimleri çevirme olarak en çok kullanılan metre santimetre çevirme işlemini birlikte göreceğiz. Bu işlem diğer birim çeviri işlemlerine göre daha kolaydır. Çünkü bu çeviri 100 ile çarparak veya bölerek sonuca ulaşılır. Şimdi bunu örnekle görelim ve anlayalım.

Uzunluk ölçü birimi örnek rehberinden metre – santimetre, m – cm, santimetre – metre işlemlerini birlikte yaparak göreceğiz.

Metre Santimetre Çevirme İşlemi

Bu hesaplama için santimetre birim merdiveni kullanabilirsiniz. metre ile santimetre arasında işlem yapmak istiyorsak metreden santimetreye geçerken 100 ile çarpmamız gerekir. Santimetre’den metreye geçmek içinse 100’e bölmemiz gerekir.

Bu işleme göre 1 cm 0,01 metre etmektedir. Bu temel en kolay santimetre çeviri yöntemidir. Bu işlemi yapmak için hesap makinesi gerekmez, kolayca akıldan yapılabilir. Bu anlatımla birlikte metre – santimetre işlemini de kolayca yapabilirsiniz.

Metre Santimetre Metre hesaplaması nasıl yapılır?

Metre ile santimetre arasında desimetre bulunur. Yani sıralama metre > desimetre > santimetre olarak ilerler. Yani uzunluk birimleri sıralamasında metre ile santimetre arasında desimetre yer almaktadır.

metre santimetre çevirme

Yukarıdaki tablodaki gibi metrenin üstünde dekametre, santimetrenin altında milimetre yer alır. Bu yüzden metre – santimetre hesaplama yaparken 10×10 = 100 ile çarpma veya 100 ile bölme yolunu kullanırız. Çünkü arada bir basamak daha vardır ve her basamak 10 ile çarparak veya bölünerek bulunur.

Metre Santimetre Çevirme Örnekleri

  • Metre santimetrenin kaç katıdır? 100 katıdır
  • Santimetre metrenin kaç katıdır? 0,01 katıdır
  • Metrenin sembolü (kısaltması) nedir? m
  • Santimetrenin sembolü (kısaltması) nedir? cm

Bu kısaltmalar evrenseldir. Bu yüzden Türkçe yazılışı veya okunuşu olarak değil, uluslararası yazılış esas alınmaktadır.

Yukarıda verdiğimiz hesaplama örnekleri bilimsel ve akademik çalışmalar için hazırlanmamıştır.

Yukarıdaki örneklerde metre – santimetre hesaplama ve cm – m hesaplama örnekleri verilmiştir. Bu sayfada alan hesaplama tablosu ve birim çevirici değerleri yaklaşık değerler olabilir ve dolayısıyla kesin rakamları ifade etmez.

Formüller vasıtasıyla hesaplanmış olup bilimsel ve akademik çalışmalar için yetersiz olabilir. Kesin ve net bilgiler için bilimsel cetveller, hesap makinesi ve akademik ölçü birimi çeviri programlarından yararlanmanız önerilir.

Kesin ve net bilgiler edinmek için bilimsel cetveller, hesap makinesi ve akademik ölçü birimi çeviri programı kullanmanız tavsiye edilir.

Bu konu ve diğer birim çeviri – hesaplama konuları hakkında sormak istediğiniz soruları ilgili hesaplamanın yapıldığı sayfanın yorumlar bölümünü kullanarak bize sorabilirsiniz. Buradaki bilgilerde herhangi bir eksik, hata veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bunun hakkında da bize yorum yapabilirsiniz.

Uzunluk Ölçü birimleri ile ilgili yazılar için Uzunluk Ölçü Birimleri etiketi altındaki konuları takip edebilirsiniz.

Uzunluk Hesaplama için netten bulduğum uluslararası uzunluk hesaplama aracını kullanabilirsiniz.