ADSL, Kablo, Uydu ve 5G gibi teknolojiler hayatımıza girdikçe mbit, megabyte, gigabyte (GB) gibi kelimeleri daha çok duyar ve görür olduk. Genel olarak internet hızımızla alakalı olan bu değerleri aşağıda tek tek anlatmaya çalışacağım.
Megabyte (MB), Megabit (Mbit) ve Mbps nedir?
Megabyte, Megabit ve Mbps kelimelerin iyi anlamak için bilgisayar birim ölçüleri hakkında fikir edinebilecek kadar bir bilgi edinmek gerekir.
İlk olarak bit ve byte ın ne olduğunu bilmek gerekir.
Bit, bilgisayardaki en küçük veri birimine verilen isimdir. 1 byte ise 8 bit değerindedir ve veri boyutu olarak bir harfe denk gelir. Buradaki bilgiler ışığında veri birimleri şu şekilde devam eder.
- 1024 byte = 1 Kilobyte (KB) eder.
- 1024 Kilobyte (KB) = 1 Megabyte (MB) eder.
- 1024 Megabyte (MB) = 1 Gigabyte (GB) eder.
- 1 Megabyte (MB) = 8 Megabit (Mbit) eder.
Dosya boyutlarını ifade ederken en sık kullanılan birimler Kilobyte (KB), Megabyte (MB) ve Gigabyte (GB) dır.
Mbit Nedir?
Megabit (Mbit) birimi internette indirme hızlarında kullanılır. Saniyede indirilen veri Mbit ile ölçülür. İnternet servis sağlayıcıları sizin için oluşturdukları paket ve kampanyalarında genellikle mbit ifadesini kullanırlar. (mesela 100 mbit hızında internet gibi) Bu indirme hızı Mbps olarak ifade edilir.
Mbps Nedir? Ne Anlama Gelir?
Mbps ifadesi bir kısaltmadır. Açılımı Megabit per second yani saniye başına megabit anlamına gelir ve Mb/s olarak da gösterilebilir.
Birbirine çok benzeyen Megabyte (MB) ve Megabit (Mbit) birimleri ise kesinlikle aynı değildir. Biri bilgisayar veri birimi, diğeri ise internet hız birimidir.
Kullanıcılar genelde bunu karıştırarak 1 Mbit de 1 mb indirebildiklerini sanarlar.
1 Mbps hız ile saniyede 1 Megabit veri indirebilirsiniz. Bu da ancak 128 Kilobyte (KB) veri indirebilme anlamına gelmektedir. Saniyede 1 Megabyte indirme hızına ulaşmak için 8 Mbps hız gerekmektedir.
1 Megabit (Mbit) Kaç Megabyte (MB) Eder?
Yukarıda anlattığım gibi 1 Megabit 1/8 Megabyte’a eşit gelmektedir. Yani1 Megebyte = 8 Megabit olur. Mbps olarak ifade edilmiş olan indirme hızını 8’e bölersek saniyede kaç Megabyte indirebildiğimizi buluruz.
Unutmayın 1 Megabyte = 1024 Kilobyte olarak da yazılabilir
Aşağıda kaç Mbps (Mbit) hızda kaç Kb veya Mb veri indirileceği gösterilmiştir.
- 1 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 128 Kilobyte
- 2 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 256 Kilobyte
- 4 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 512 Kilobyte
- 8 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 1 Megabyte
- 16 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 2 Megabyte
- 25 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 3,12 Megabyte
- 100 Mbps’lik internet hızı ile saniyede 12,5 Megabyte veri indirilir.
İnternet paketlerinde GB kotası nedir?
İşte geldik işin can sıkıcı kısmına eğer internetimiz kotalı ise bu saniyede inen veriler kotamızı kolayca doldurabilir.
Bu kotalar genel olarak Gigabyte (GB) veya Megabyte (MB) ile ifade edilir. Yukarıda yazdığım gibi 1 Gigabyte (GB) = 1024 Megabyte (MB)‘dir. İnternet paketiniz kotalıysa bu kotada belirtilen GB kadar aylık toplam indirme (veya yükleme) yapabilirsiniz. Bu sınırı aştığınızda paketin özelliğine göre veri indirme durabilir, ek ücret yansıyabilir veya hızınız düşebilir.
Korkutucu bir fatura ile karşılaşmamak için eğer kotalı internet kullanıyorsanız, lütfen hangi tür paket kullandığınızı öğrenin ve buna göre kendinizi ayarlayın.
Bilgisayardan online oyun oynamak kotayı doldurur mu?
Her oyunun kullandığı veri miktarı farklıdır. Bunun için oyunun yaklaşık olarak saatte kaç Megabyte harcadığını öğrenmeniz gerekir.
Eğer bunu bir yerden öğrenemiyorsanız, kotanızın kaç gb olduğunu bir yere kaydedin, sonra oyunu 1 saat oynayın ve kotanızı yeniden kontrol edin. Aradaki fark yaklaşık olarak oyunun 1 saatte kotanızdan ne kadar internet yediğini gösterir.
Oyun oynamadığınız zamanlarda siz veya başka kullanıcılar tarafından yapılacak internet kullanımını hesaba katarak yüksek kotalı ve yüksek hızlı paketleri tercih edebilirsiniz.
Bilgisayardan dizi / film izlemek kaç GB kota harcar?
Online film ve dizi siteleri gibi Blu Tv, Puhu Tv , Youtube, Netflix gibi popüler dizi, film ve video platformlarından birinde dizi veya film izlerken ne kadar kota harcadığınız izlediğiniz süreye, video kalitesine ve hıza göre değişkenlik gösterir.
Yüksek kalitede (720p veya 1080p veya üstü) bir video izliyorsanız, kotanız çabucak biter. Çünkü yüksek kalite demek daha fazla veri indirmek demektir.
Çoğu internet kullanıcısı film, dizi veya benzeri bir görüntü izlerken 480p yi kullanır. Çünkü 480p nin hem görüntü kalitesi iyidir, hem de yüksek kalite ölçüleri gibi çok veri yemez.
PC veya Mobilden izlediğiniz dizi ve filmlerde 360p ve altı bir çözünürlükte izliyorsanız 1 saatte yaklaşık 0,3 GB (300 MB) veri indirilir. Standart kalite (480p) olarak izleniyorsa yaklaşık 0,7 GB (700 MB) veri indirilir.
HD (720p ve 1080p) kalitede 1 saatte yaklaşık 2-3 GB (2000 – 3000 MB) veri indirilir. 4K ve 8K gibi çözünürlükler bunlardan kat kat daha fazla veri harcarlar. O yüzden bir şey izlerken kotanıza göre izlemeyi unutmayın.
Son olarak burada bulunan verilerin hepsi yaklaşık değerlerdir. Bu yüzden bu izleme ve indirme verileri kesin olarak düşünülemez.