Yükseklik hesaplama olarak da geçen Everest Dağı kaç metre yazımıda ilk önce Everest’in nerede olduğunu öğreneceğiz.

Everest Dağı Nerede?

Everest Dağı, Himalayalar’da yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin Halk Cumhuriyeti-Nepal sınırı üzerinde yer alıyor. 

Everest Dağı Kaç Metre Yüksekliğe Sahiptir?

Everest Dağı, 8.848 metre (8850 metre) yüksekliğinde dünyanın en uzun ve en tanınmış dağıdır. Ayrıca bu yüksekliğin feet biriminden değeri 29.029 feet eder.

Everest Hakkında Diğer Bilgiler

Everest’e ilk başarılı tırmanış, 29 Mayıs 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay tarafından yapılmış. Dağ üzerinde en fazla süre kalan Sherpa Babu Chiri, Everest Dağı’nın zirvesinde 21 saat 30 dakika kaldı.

Everest’ten en hızlı inen Fransız Jean-Marc Boivin, Everest Dağı’nın zirvesinden 11 dakika içinde hızlı bir şekilde yamaç paraşütü ile iniş yapmıştır.

Everest’in yüksekliği hakkında Çin ve Nepal yetkilileri söz sahibi olduğu için iki ülke yetkilileri Everest dağının yüksekliğini farklı olarak belirtmişlerdir. Nepal yetkilileri zirvedeki kar kalınlığını da hesaplayarak bir yükseklik verirken, Çinli yetkililer kar kalınlığını hesaplamaya katılmadan yükseklik belirtmektedir.

İki ülke yetkilileri anlaşmaya varması sonucunda kar kalınlığını da yükseklik hesaplamasına dahil ederek Everest kaç metre sorusunun cevabını net olarak verdiler.

Everest Dağı, tecrübeli dağcılar başta olmak üzere amatör dağcıların bile hayallerini süsleyen bir dağdır. Everest’e tırmanış gerçekleştirmek için çok tecrübeli bir dağcı olmak gerekir. İrtifa hastalığı, hava durumu ve rüzgar Everest’e tırmanacak dağcıların baş etmesi gereken sorunlardır.

Everest Dağı, iki ana tırmanma rotasına sahiptir. Nepal’in güneydoğu sırtı ve Çin tarafından kuzey sırtı rotasına sahiptir. Bugün, teknik bakımdan daha kolay olan güneydoğu sırt hattı daha sık kullanılmaktadır.

1922’de Brit George Finch ilk kez oksijen kullanarak bir tırmanma girişiminde bulundu, ancak tırmanma çığ tarafından engellendi ve başarısız oldu.

Haziran 1924 yılında Mallory ve Andrew Irvine, zirveye ulaşma girişimlerinden sağ çıkamadı. 1999’da yapılan bir seferde Mallory’nin cesedi bulundu.