Benzin indirimi konusu benzin ve akaryakıt fiyatlarındaki değişim nedeniyle önemlidir.

Bu yazıda benzin fiyatına yapılan indirim sonucu fiyatta olan değişimi ve bunun yüzdesel durumunun nasıl hesaplanacağını öğreneceğiz.

Benzin İndirimi Hesaplama

benzin indirimi

Benzinin eski litre fiyatı ve yapılan benzin indirim tutarını kuruş cinsinden biliyorsak benzin iskonto yüzde oranını ve indirimli benzin litre fiyatını basit bir hesaplamayla hemen bulabiliriz.

Benzin ve akaryakıt fiyatlarına Buradan ulaşabiliriz. Ben linkte İstanbul u seçtim ama siz kendi ilinizi seçebilirsiniz.

Burada güncel benzin fiyatı 6,73 tl olarak görülüyor.

Örnek olarak bu fiyata dün 10 kuruş indirim geldiğini düşünelim. O zaman güncel fiyatın üzerine 10 kuruş ekleyerek benzin indirimsiz fiyatını bulabiliriz.

Buradaki Formül Şu Şekilde Olacaktır.

Eski Litre Fiyatı = Yeni Litre Fiyatı + Benzin İndirim Miktarı

X = 6,73 + 0,10

X = Eski Litre Fiyatı = 6,83 tl

İndirim Yüzde Kaç Oldu?

Yine aynı örnekten yola çıkarsak benzin indiriminin yüzde kaç olduğunu şu formülle bulabiliriz. Bu formül bize İndirim Hesaplama dan tanıdık gelecektir.

Bir önceki işlemi yapıp Eski Litre Fiyatını ve Yeni Litre Fiyatını bulduk. Şimdi bu iki fiyatı kullanarak yüzdelik indirim oranını bulalım. Bu işlemi önce formül ile gösterelim ve sonra uygulamasını yapalım.

İndirim Oranı (Yüzdesi) = ( (İndirimli Fiyat / İndirimsiz Fiyat) x 100 ) – 100;

Bu örneğimize göre gidersek hesaplama ve sonuç aşağıdaki gibi olur.

İndirim Oranı = ((6,73 / 6,83) x 100 ) – 100;

İndirim Oranı = 1,46 (Yüzde)

Bu yazımızda benzin indirimi hakkında bilgiler edindik. İndirim Hesaplamanın nasıl yapıldığını ve Eski Litre Fiyatı ile benzin indirim oranını nasıl bulabileceğimizi öğrendik.

Yukarıda yaptığımız hesaplama örnekleri yaklaşık değerlerdir. Kesin değerler için sıfırdan sonraki sayıları düzgün olarak gösteren ve size bu şekilde işlemler yapmanıza izin veren bir hesaplama makinesi kullanmanız gerektiğini hatırlatırım.

Bu konu hakkında sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorumlar aracılığıyla bize sorabilirsiniz. Buradaki bilgilerde herhangi bir eksik, hata veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bunun hakkında da bize yorum yapabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.