Bağırsak Kaç Metre Eder? Hesaplama
113 OkunmaVücudumuzdaki en uzun organ olan bağırsak kaç metre olduğunu merak ediyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
Vücudumuzun en uzun organı olan ve kişiden kişiye veya yaştan yaşa belirli özelliklere göre ince ve kalın bağırsakların uzunluğu değişiklik gösterir.
O yüzden bu konu hakkında verilen değerler en yaklaşık değerlerdir.
Kalın Bağırsak Kaç Metre dir?
Sindirim ve boşaltım sistemlerinin her ikisinde de bulunan bu organ, ince bağırsak ve anüs arasında bunulunan kısımı tamamlar. Toplam uzunluğu farklı kişilere ve yaşlara göre değişiklik gösterse de 1,5 – 2 metre arasında bir uzunluğa sahiptir.
Kalın bağırsak ile ince bağırsak arasındaki fark genişliğinin fazla olması ve daha kısa olmasıdır. Bu organ kalın bağırsakta tuzların aktif taşıma ile emilmesini, artık posaların dışkıyı oluşturmasını ve bunların anüse ulaşımını sağlar. Yani ince bağırsaktan sonra yer alan organ, dışkının vücut içinde üretildiği ve anüse taşındığı son aşamadır.
İnce Bağırsak Kaç Metredir?
Sindirim sisteminde mide ile kalın bağırsak arasında kalan bölümde ince bağırsak yer alır. Genellikle beş yaşından büyük insanlarda uzunluğu 5 ve 6 metre arasında olmaktadır. İnce bağırsakta enzimler ve kaslar yardımıyla besinlerin son sindirimi hem fiziksel hem de kimyasal yolla yapılır. Bu açıdan oldukça önemli ve diğer organlardan farklıdır.
Bu organ mideden sonra yer alan adımdır ve kalın bağırsaktan önce besinleri tamamen sindirerek işe yarayacak besin maddelerinin kana geçişini sağlar. Kalın bağırsağa sadece işe yaramayan posa maddeler dışkıya dönüşmesi amacı ile gönderilir ve işe yarayan besinlerin uğradığı son nokta ince bağırsak olduğu için sindirimin son noktası olarak da kabul edilebilir. Genellikle çoğu kitapta ince bağırsak boşaltım sistemi organı olarak kabul edilmez.
Bağırsaklarımız en uzun organlarımız olduğu gibi vücutta belki de hiç dinlemeden çalışan sayılı organlardan biridir. Sürekli çalışme ve işlev halindedir ve özellikle ince bağırsak çok uzun olduğu için sürekli içinde bir dolaşım söz konusudur.
Besinlerin bu yolu takip etme süreleri kişiden kişiye değişir ve metabolizik hız bu boşaltım aşamasında oldukça önemli rol alır. Bağırsakların daima sağlıklı kalması için gerekli besinler alınmalı, daha az posalı besinler tüketilmeli ve bağırsaklar gereğinden fazla yorulmamalıdır. Bu sayede sağlıklı bağırsaklara sahip olmak mümkündür.