KDV hesaplama (KDV Dahil – KDV Hariç) eğer mal veya hizmet alıp satıyorsanız işinize en yarayan hesaplama çeşididir.

Bir müşteri olarakta aldığınız ürüne ne kadar vergi verdiğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz.

KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?

Katma Değer Vergisi Türkiye’de 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre uygulanmaktadır.

Yapılan mal ve hizmet alımarında / teslimlerinde alıcının satıcıya ödediği tüketim vergisi niteliğinde olan bir vergi türüdür.

KDV Beyannamesi ne zaman verilir?

Şirketler için KDV (Katma değer vergisi) Beyannamesi (aylık olanlar) takip eden ayın 24. günü akşamına kadar verilmelidir.

KDV Ne Zaman Ödenir?

Tüketici mal veya hizmeti alırken bahsedilen bu vergiyi zaten gerçek yüklenici olarak malın fiyatı içerisinde ödemiş bulunur.

KDV mükellefleri ise Vergi Daresi’ne beyanname verdikten sonra beyan ettikleri tutarı, beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödemelidir.

Hesaplanan KDV nedir?

İşletmeler yaptıkları mal ve hizmet teslimlerinde (Mal veya Hizmet Satışı) tüketiciden KDV alırlar. Bu KDV tutarlarının toplamına Hesaplanan KDV denir.

İndirilecek KDV nedir?

İşletmeler teslim aldıkları mal ve hizmetlerde satıcıya (Mal veya Hizmet Alımı) KDV öderler. Bu KDV tutarlarının toplamına İndirilecek KDV denir.

Hesaplanan KDV ile İndirilecek KDV arasındaki Fark Nedir?

İşletmenin sattığı mal ve hizmet satışında ortaya çıkan KDV ye Hesaplanan, aynı işletmenin teslim alırken satıcıya ödediği KDV ye ise İndirilen KDV Denir. Buna KDV tahakkuku adı verilir.

KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV aşağıdaki formüller kullanılarak hesaplanır.

KDV hariç : (KDV Hariç Tutar) x [1 + (KDV Oranı/100)]
KDV dahil: (KDV Dahil Tutar) / [1 + (KDV Oranı/100)]

Güncel Katma Değer Vergisi Oranlarını Öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığının Güncel KDV Oranları hakkındaki kararını okuyup daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

KDV Hesaplama yaparken Matrah Nasıl Hesaplanır?

Matrah, satış faturalarının kdv hariç tutarlarının bir aylık zaman dilimindeki toplamına verilen isimdir, yani matrah vergiye esas rakamdır.

KDV Matrahı hesaplamak içinde ayrı bir formül vardır. Bu konuyu da başka bir yazıma bırakıyorum.

Android cihazlarda KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bunun için kendi yazdığım ve Kdv ile birlikte iskonto hesaplamasını da yapabilen aracımı Google Play Store dan indirebilirsiniz.

Bu konu hakkında sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorumlar aracılığıyla bu yazı üzerinden bize sorabilirsiniz. 

Buradaki bilgilerde herhangi bir eksik, hata veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bunun hakkında da bize yorum yapabilirsiniz.